Jedino čist dom je zdrav dom. I da, to zaista jeste tako. Osvežen prostor i čistoća ne samo u domu nego i u poslovnim prostorijama ostavlja poseban utisak na ukućane, prijatelje, ali i na poslovne partnere i zaposlene.

Da li vas je ovo lepo vreme podsetilo da je pravi trenutak za prolećno spremanje doma? Je l’ vam se čini da tepisi više ne sijaju istim sjajem, da se po ćoškovima nakupila prašina, a da su se po nameštaju pojavile neke sitne ili možda krupne fleke?

Pa da, vreme je da se bacite na čišćenje, ali ne brinite, ovog proleća ne mora čišćenje da bude teško i zamorno, jer drugi mogu da se pobrinu za isflekani nameštaj i prljave tepihe. Brzo i lako će vaš dom dobiti novi sjaj, jer profesionalci će sve uraditi umesto vas.

Zašto pranje tepiha i nameštaja treba prepustiti profesionalcima?

Da li mislite da sami možete da operete nameštaj?

I možete i ne možete. A evo i zašto. Nameštaj se veoma lako prlja, pogotovu ako imate malu decu ili ako imate kućnog ljubimca. A ako pritom, imate trapave goste koji nenamerno čašu vina prospu po ugaonoj garnituri ili šolju kafe popije tepih umesto njih, e onda vam neće biti lako prilikom čišćenja.

dIako se čini da je najlakše zasukati rukave, uzeti četku u ruke i istrljati fleke po nameštaju i tepihu, ipak to baš nije tako. Na prvi pogled, odlično ćete oribati, ali to ne znači da ćete ukloniti svu prljavštinu ili očistiti detaljno fleku. Ako ne izaberete adekvatno hemijsko sredstvo za čišćenje, možda ćete potpuno upropastiti nameštaj, a sigurni smo da to nikome nije želja. U takvim situacijama su profesionalci koji dubinsko pranje namestaja i tepiha drže u malom prstu jedini spas.

Bilo da je reč o dubinskom pranju nameštaja ili tepiha, trebalo bi da znate koje su glavne prednosti ovog pranja. Najpre, dubinsko pranje štedi vaš novac, jer odlaže kupovinu novih tepiha ili nameštaja, a starim i isflekanim elementima enterijera vraća stari sjaj.

Profesionalci tačno znaju koja hemijska sredstva tokom pranja treba koristiti kako se tkanina ne bi oštetila i kako bi se se stvorila odgovarajuća PH vrednost. Pre početka pranja, stručno osoblje najpre vrši test vrste vlakna, tkanine i boje kako ne bi došlo nekog oštećenja.

Zašto je pranje tepiha toliko važno?

Tepisi u domovima najčešće služe kako bi se ulepšao životni kutak, ali i unela posebna toplina u dom. Ali, da li redovno perete tepihe?

Pranje tepiha nije nimalo lako, pogotovo ako ste prosuli kafu ili mleko. Da li ste nekada pomislili koliko bi bolje bilo da umesto što ribate mrlje od kafe samo izbacite tepih iz kuće i  više ga ne koristite?

Međutim, tepihe bi trebalo redovno održavati, jer ako se ne čiste temeljno, akumuliraju se mirisi i mrlje od hrane, pa onda usisivač ne može sve detaljno da pokupi. A da ne pominjemo da su tepisi odlično mesto za stvaranje bakterija. Zato je najbolje rešenje makar jednom godišnje odneti tepih profesionalcima koji upotrebljavaju specijalne mašine za dubinsko pranje tepiha i drugog nameštaja.

Kako čistiti vunene tepihe?

Mnogi u svojim domovima imaju lagane tepihe, a pojedini ipak više vole masivne vunene tepihe. Ovi dekorativni elementi privlače posebnu pažnju, jer unose posebne boje u dom, a sačinjeni su od vune koja daje domu posebnu toplinu. Zbog svoje meke tkanine, vuneni tepisi su veoma popularni, ali njihova struktura ne ide na ruku prilikom čišćenja, pogotovu ako se slučajno prospe kafa ili vino po mekanom vunenom  tepihu. E tada svaka pora tepiha upije prosutu tečnost i jedino rešenje je dubinsko pranje tepiha.

Nemojte pokušavati sami da čistite tepih oštrim četkama, jer vunu tako možete oštetiti. Unajmite profesionlni tepih servis koji će vam pružiti usluge dubinskog pranja tepiha i ne razmišljajte. Dobićete tepih kao nov, jer profesionalci koriste specijalne mašine koje omogućavaju prodiranje u svaku poru tepiha. Naš tepih servis Tip Top koristi najsavremenije mašine za pranje tako da nijedan tepih ne predstavlja problem za nas.

Takođe, bez obzira da li ste slučajno isflekali vuneni tepih, treba da znate da se bar dva puta godišnje preporučuje dubinsko pranje tepiha sačinjenih od vune. Posebno se savetuje roditeljima koji imaju malu decu da redovno nose tepihe na pranje, jer vuna je odličan sakupljač prljavštine, prašine i dlaka. Ako, pritom, imate i kućnog ljubimca, onda nemojte više ni trenutak razmišljati. Pravo je vreme za odlazak u profesionalni servis za čišćenje tepiha.

Jesu li mašine za pranje nameštaja najbolje rešenje?

Da, bez dileme, zaista jesu!

Naime, tokom dubinskog pranja osnovni cilj jeste da se sva nečistoća, fleke i prljavština potpuno ukloni. Zato se danas upotrebljavaju posebne mašine za pranje tepiha, moderni paročistači i ekstrakcione mašine koje za vreme rada koriste pravilan pritisak i određenu temperaturu. Takođe, u servisima za pranje nameštaja koriste se mašine koje peru, ali i koje suše nameštaj i tepihe, pa su centrifuge za tepihe obavezna stavka svakog profesionalnog tepih servisa. Moderna tehnologija doprinela je da se danas tepisi tresu pomoću mašina. Tresači za tepihe omogućavaju da kroz samo jedno provlačenje tepih primi hiljadu udaraca.

Specijalne mašine pomoću automatizovanih sistema podešavaju tačno određenu količinu šampona i drugih hemijskih sredstava za uklanjanje fleka i prlljavštine, a uz to se stvara odgovrajući nivo četke u odnosu na vrstu i debljinu tepiha i tkaninu nameštaja. Važno je takođe uskladiti i pritisak koju četka pravi i mekoću samih vlakana. Nakon pranja nameštaj i tepisi se suše u posebnim komorama, a onda tepih i drugi komadi nameštaja postaju kao novi.

Više nema potrebe da se sami mučite oko iznošenja i pranja tepiha, a nije potrebno ni da u pomoć zovete komšije da zajedno sa vama tresu prašinu. Sada je sve lakše, brže i jednostavnije.mašina sve uradi umesto vas. Zaboravite na fleke, prašinu i grinje, servisi za dubinsko pranje nameštaja misle i rade za vas.

Koliko tepisi ulepšavaju dom?

Često ih nazivaju skupljačima prašine i znato lakše bi bilo održavanje doma bez njih, ali tepisi ipak daju posebnu toplinu prostoriji i daju poseban pečat svakom domu. Veoma su upečetljivi detalji u enterijeru, jer često zauzimaju veliku površinu. Ali, šta kada izaberete preveliki ili premali tepih?

Mi smo tu da vam damo nekoliko saveta kako da izaberete adekvatne tepihe i odaberete prave dimenzije. Svaki prostor je priča za sebe, stoga bi bilo dobro da mu individualno pristupate. Mi ćemo vam dati neke generalne smernice, a vi dalje odlučite.

U domovima gde je trpezarija u sklopu dnevne sobe trebalo bi da birate dva ista tepiha, ali različitih boja. Mogu da budu kontrastnih boja, kao na primer crni i beli. Isti tepisi samo u različitim bojama su odličan izbor. Sigurno nećete pogrešiti. Ako stavite iste boje tepiha i u trpezariju i u dnevnu sobu, onda bi bilo dobro ubaciti stazu druge boja koja će da razbije monotoniju.

Prilikom odabira tepiha za trpezariju, izaberite odgovarajuću veličinu tepiha, jer stolice treba da stoje na tepihu i kad ih malo udaljite od stola, u suprotnom tepih će delovati neskladno i neće biti srazmeran.

Koji materijal tepiha izabrati?

Većina dizajnera savetuje da se prvo biraju prirodni materijali, poput vune i svile, pa tek onda razmišljati o drugim opcijama. Svakako,za kvalitetniji tepih treba izdvojiti više novca, ali imajte na umu da tepih vrlo lako možete isflekati čašom vina ili kafom. Imajte to na umu, posebno ako imate malu decu. A čak i ako vam se to desi, nemojte brinuti jer je naš Tip Top tepih servis mađioničar za uklanjanje fleka.

U svakom slučaju, trebalo bi da birate izdržljiva prirodna vlakna, jer tepisi koji su veštačkih vlakana vrlo brzo se pohabaju. Ponuda na tržištu je raznovrsna, a pored tepiha napravljenih od prirodnih i veštačkih vlakana, možete izabrati i antialergijske tepihe koji se najčešće stavljaju u dečije sobe.

Iako se ne čini da je tako, veoma upečatljivi čupavi tepisi su veoma zahvalni za održavanje. Pranje tepiha koji su masivni i čupavi danas je vrlo brzo i lako, tako da nema razloga za brigu oko njihovog održavanja. Ranije su se više kupovali dugi i debeli čupavi tepisi, a danas su aktuelni kratki i tanki čupavi modeli koji su ravnog tkanja. Trendovi se menjaju od sezone do sezone, ali lični izbor ne mora da robuje trendu. Ako volite da vam bude udobno pod nogama, onda pored kreveta stavite tople čupave staze.

Kako urediti dom da izgleda odlično iako je stara gradnja?

Prva pomisao na uređenje stana jeste renoviranje i budžet. Ako niste u prilici da potpuno renovirate stan, onda je najbolje da malo preuredite enterijer. Osvežite ga novim bojama, dodajte jarkih boja i napravite drugačiji raspored nameštaja u stanu.

Da li stan može da izgleda fantastično iako je stara gradnja u pitanju?

Da, da, i te kako može! Samo je pitanje koliko ste spremni i koliko volite da eksperimentišete.

Noviji nameštaj, novi dekorativni elementi u enterijeru i vesele boje učiniće da vaš stari stan dobije novi sjaj. Ali, odakle krenuti?

Pa, preuređenje stana započite od poda, tačnije od tepiha.

Iako, mnogi dizajneri enterijera radije preporučuju neutralne tepihe koji se ne nameću dizajnu, vi se ipak odlučite za upečatljivije tepihe. Jednobojni, beli, sivi tepisi najčešće su izbor većine današnjih mlađih kupaca, ali ako želite da osvežite enterijer i učinite da izgleda fantastično onda izaberite upečatljiv dizajn tepiha koji će zavladati enterijerom.

Osim veličine tepiha, boja je izuzetno značajno ukoliko želite da promenite izgled enterijera. Eksperimentišite sa jarkim bojama, a boja tepiha trebalo bi da bude povezana sa nekim detaljom u vašem prostoru. Recimo, ako izaberete jarku boju tepiha, onda neka tu istu boju sadrži i neki detalj u enterijeru, prekrivač, jastuk, fotelja ili zavesa, bilo šta.